Photoshop

Photoshop’un Performans ve Hızını Artırmak İçin 9 İpucu & Ayar

Photoshop Hız Artırma Ayarları

Photoshop programının yavaşlamasını ve bilgisayarınızı ağırlaştırmasını bazı ince ayarlar yaparak önlemeniz mümkün. Bunun için masraf etmeden uygulayabileceğiniz 8 kolay ve pratik tekniği hemen öğrenebilirsiniz.

Adobe Photoshop programıyla fotoğraf üzerinde çok çeşitli düzenlemeler yapabiliyoruz. Ancak bu düzenlemeleri yaparken birçoğumuz zaman zaman programın geç açılması, yavaşlaması ve hatta bilgisayarımızı ağırlaştırması gibi ortak sorunlarla karşılaşabiliyoruz.

Photoshop’un istenen hızda çalışması için bilgisayarımızın belirli sistem gereksinimlerini karşılaması zorunlu. Yetersiz, uyumsuz veya desteklenmeyen bir donanıma (örneğin grafik işlemci) sahip bilgisayarlar Photoshop’un performans sorunlarına neden olabiliyor.

Ancak eğer bir donanım sorunu yaşamadığınız halde Photoshop bilgisayarınızda yavaş çalışıyorsa veya Photoshop kullanırken geç açılma, ekran donmaları veya duraksamalar gibi sorunlar yaşıyorsanız, bellek optimizasyonu yaparak ve bu yazıda belirtilen ipuçlarını / teknikleri uygulayarak Photoshop performansını iyileştirebilirsiniz.

İpuçları

Photoshop performans ve hızını artırmak için neler yapabiliriz? Aşağıda açıklamalarını bulacağınız öneri ve ipuçları şunlar:

  1. Gerek duymadığınız açık dosyaları kapatın
  2. Görüntü boyutlarını küçük tutun
  3. Kullanmadığınız fırça ve desenleri silin
  4. 8-bit görüntülerle çalışın
  5. Font ön izlemeyi kapatın
  6. Katman Minik Resim Boyutunu kapatın
  7. Belleği temizle komutunu kullanın
  8. Kopyala – yapıştır yerine sürükle – bırak
  9. Katmanları birleştirdikten sonra dosyalarınızı kaydedin

Her bir ipucunda komutların Türkçeleri yanı sıra İngilizcelerini de bulacaksınız.

Photoshop performansı nasıl iyileştirilir?

Eğer bilgisayarınızda donanımla veya işletim sisteminizle ilgili bir sorun yaşamıyorsanız, Photoshop performansını iyileştirmenin başlıca iki yolu bulunmaktadır:

  • Photoshop performans tercihlerini ayarlayarak bellek optimizasyonu yapmak
  • Photoshop özelliklerinde ince ayarlama teknikleri uygulamak

Photoshop Yavaşladığında Nasıl Hızlandırılır: Bellek Kullanımı Optimizasyonu başlıklı yazımda Photoshop’ta bellek optimizasyonu sağlayan ayarlamalara ayrıntılarıyla yer vermiştim. Bu kez, Photoshop’un yavaşlamasına engel olmak için ihmal etmememiz gereken birkaç pratik önlemden burada bahsedeceğim.

Photoshop’un performansını optimize etmek için her iki yazıdaki önerilerden iş akışınıza göre hangilerini uygulayacağınıza karar verebilir, buna göre Photoshop tercihlerini ayarlama ve özelliklerde ince ayarlama yapmayı seçebilirsiniz.

Photoshop performansını arttıran ince ayarlar

Bilgisayarımızda hızlı ve daha güçlü donanıma sahip olmak Photoshop performansını artırmanın en etkili yoludur. Ancak mevcut donanımımızdan en iyi verimi almak için masraf etmeden uygulayabileceğimiz bir dizi teknik söz konusudur. Bunları uyguladığınızda Photoshop hızı ve performansının belirgin düzeyde iyileştiğini göreceksiniz.

1. ipucu:

Gerek duymadığınız açık dosyaları kapatın

Çoğumuz aynı anda birden çok görüntüyü açık tutarak çalışmaktan hoşlanırız, ancak bunun Photoshop’u yavaşlattığını bilmeliyiz. Dosyalarınız üzerinde çalışırken eğer “RAM yetersiz” şeklinde hata mesajı alıyorsanız veya Photoshop yavaş çalışıyorsa, bu sorun bir anda çok sayıda görüntünün açık olmasından kaynaklanabilir. O yüzden sadece gerekli görüntüleri açık tutup, işimiz bitince gereksiz belge pencerelerini hemen kapatmak doğrusudur.

2. ipucu:

Görüntü boyutlarını küçük tutun

Photoshop, 90.000 megapixel (300.000 x 300.000 piksel) boyutunda görüntüleri işleyebilecek kapasiteye sahip bir program. Ancak gerçekten bu kadar büyük bir fotoğrafımız var mı? Diğer taraftan 2 megapixel (MP) bir fotoğraf, masaüstü, cep telefonu ya da tablet bilgisayarda bakmak ya da web’de kullanmak için standart bir kullanıcıya fazlasıyla yeterli. Zira 2 MP bir kamerayla 1600 x 1200 piksellik bir görüntü elde edebiliyorsunuz ve bu, çoğu bilgisayar ekranından büyük. Eğer DSLR kamera kullanıyorsanız, görüntü kalitesine MP’den çok sensör büyüklüğünün etkisi olduğunu hatırlayın. Dolayısıyla Photoshop’ta çalışacağınız dosyaların büyüklüğünü amacınıza göre sınırlamakta, yani görüntü boyutlarını küçük tutmakta fayda var. Fotoğraf boyutunu çekim öncesinde kamera ayarlarından değiştirebilirsiniz.

Hemen alttaki banner’a tıklayarak Photoshop CC, Lightroom CC ve mobil uygulamalar da dahil fotoğrafçılık için gerekli tüm araçlara uygun fiyatla sahip olma fırsatından yararlanabilirsiniz.

3. ipucu:

Kullanmadığınız fırça ve desenleri silin

Photoshop’u her açtığınızda kurulu olan (hazır ayarlardaki) fırçalar, desenler, degradelerin hepsini yükler. Bunların sayısı ne kadar az olursa, Photoshop’un kullandığı çalışma diski alanı o kadar azalır ve Photoshop o kadar hızlı çalışır. Varsayılan fırçaları tutun, ancak ihtiyacınız olmuyorsa diğer ekli fırça ve desenleri kaldırabilir veya bir hazır ayar dosyasına kaydedebilirsiniz.

4. ipucu:

8-bit görüntülerle çalışın

16 bit renk derinliğinde görüntü bilgisi kayıpsız saklanır ve dolayısıyla 16-bit görüntüler daha fazla esneklik sağlar. Ancak 8 bitlik görüntülerin de kötü olmadığını biliyoruz. Photoshop, 16 bit ve 32 bit görüntüler 8 bit görüntülere göre daha fazla bellek, çalışma alanı kullanır.

Eğer görüntüleri baskıya göndermeniz gerekiyorsa 16-bit görüntüleri kullanın ama günlük kullanım için 8-bit görüntüler yeterlidir.

Görüntünüzü 8-bit kanala dönüştürmek isterseniz Görüntü > Mod > 8 Bit/Kanal yolunu izleyin. Bu işlemi yapmadan önce orijinal 16 bit veya 32 bit görüntünüzün bir kopyasını kaydetmeyi unutmayın, çünkü 8 bit kanala dönüştürdüğünüzde görüntünüzden veriler silinir.

5. ipucu:

Font ön izlemeyi kapatın

Fazla sayıda font kullanıyorsanız, font önizlemelerinin yüklenmesi zaman alacaktır. Metin / Yazım (Type) menüsü altında bulunan Font Ön İzleme Boyutu (Font Preview Size) komutu ile fontların önizlemesini kapatabilirsiniz.

Yazım > Font Önizleme Boyutu > Yok komutu font işlemeyi hızlandırarak performans arttırmaya katkı sağlar yardımcı olur.

6. ipucu:

Katman Minik Resim Boyutunu kapatın

Katman (Layer) panelinde açtığımız her katman üzerinde yaptığımız işlemlerin ön izlemelerini küçük kutucuklar halinde görürüz. Bu işlem Photoshop bellek ve performansını azaltır. Minik Resim Boyutu (Thumbnail Size) ayarıyla görüntüleri ne kadar küçük tutarsanız ve ne kadar az sayıda minik resim görünür olursa, Photoshop’un yapacağı işlem o kadar hafiflemiş olur.

Minik Resim boyut ayarlarını değiştirmek, küçültmek veya tamamen devre dışı bırakmak için katman paneli menüsünü (sağdaki açılır menü) seçip Katman Panel Seçenekleri (Layer Panel Options) komutuna tıklayın.

Burada, daha küçük bir minik resim önizleme boyutunu veya Yok seçeneğini işaretleyip Tamam‘a tıklayın.

7. ipucu:

Belleği temizle komutunu kullanın

Photoshop’ta çalışırken, yaptığınız işlemler bellekte saklanır ve bunun için RAM kullanılır. Kullanılmayan bellek ve çalışma diski alanını Photoshop’tan temizleyip sistem performansını yükseltebilirsiniz.

Bu işlemi yapmak için Düzenle > Temizle (Edit > Purge) yolunu izleyerek saklanan bu verileri zaman zaman silebiliriz.

Pano, Geçmiş, Tümü seçeneklerinden uygun olanıyla Photoshop yükünü hafifletebilirsiniz.

8. ipucu:

Kopyala – yapıştır yerine sürükle – bırak

Photoshop’ta çalışırken kopyala – yapıştır işlemi (Klavye kısayolu: Ctrl+C > Ctrl+V) yapmak yerine uygun durumlarda sürükle bırak yöntemini tercih edin. Sürükleme işlemi verileri doğrudan aktarıp panoyu kullanmadığı için böylece pano ve geçmiş kayıtlarında verilerin saklanmasının önüne geçebiliriz. Bu da performans artırmada yarar sağlar.

9. ipucu:

Katmanları birleştirdikten sonra dosyalarınızı kaydedin

Photoshop, yaptığımız her değişiklik sonrasında katmanları yeniden oluşturur. Katman > Görüntüyü Düzleştir yolunu izleyerek Bir dosyadaki bütün katmanları düzleştirerek (birleştirerek). dosya boyutunu küçültün. Ayrıca kullanmadığınız veya boş olan katmanları kaldırdığınızdan emin olun.

Sıkça değiştirmediğiniz katmanları Akıllı Nesnelere dönüştürerek disk alanından tasarruf edebilir ve performansı yükseltebilirsiniz.

Katmanlı bir dosyayı TIFF dosyası olark kaydetmeniz gerekiyorsa, orijinal katmanlı dosyayı bir .psd dosyası olarak kaydederek disk alanından tasarruf edebilirsiniz. Dosya > Farklı Kaydet > Format (File > Save as > Format) yolunu izleyerek dosya türü seçiminizi yapabilirsiniz. 

Buraya son bir öneri daha eklemek istiyorum. Photoshop’ta çalışacağınız dosyaları dahili veya harici sabit sürücüde (hard disk) tutabilirsiniz. Ancak eğer yeni bir sürücü alacaksanız hızının yüksek olmasına dikkat edin. PC kullanıcısı iseniz en iyi performans için SSD sabit sürücü satın almayı düşünebilirsiniz. Biraz pahalı ancak son derece yüksek hıza sahip olduğunu göreceksiniz.

Son söz

Umarım bu bilgilerin yararını görürsünüz ve Photoshop’ta daha hızlı ve verimli çalışmanıza yardımcı olurlar. Eklemek istedikleriniz varsa, yorum kutucuklarında paylaşarak bu yazıyı zenginleştirebilirsiniz.

Photoshop performansını en üst düzeye çıkarmak için işletim sisteminizi ve bilgisayar donanımınızı optimize etmek konusunda Adobe‘nin yardım sayfalarından destek alabilirsiniz.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “fotoğraf çekmeye devam edin”!

Bu bilgilerden sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek için aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak paylaşabilrsiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz