Kendi işini kurmak ve başarılı olmak isteyenler için tecrübelerimden çıkardığım çekirdek bir bilgiyi bu yazımda paylaşmak istiyorum.
Uzun süreli site ziyaretçilerimin bildiği üzere, Mühendis, Kamu Yönetimi Uzmanı ve Yönetici olarak 25 yılı aşkın süreli kurumsal çalışma yaşamından sonra, elde ettiğim bilgi ve birikimle bir Yazar, Eğitmen ve Danışman olarak yeni bir yolculuğa adım attım. Kapsamlı bir kitap yazdım (bu arada, bir yenisinin daha sonlarına yaklaşıyorum :) ve halen kurucusu olduğum iO Akademi’de uluslararası standartlara uygun projeler konusu başta olmak üzere uzmanı olduğum alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyorum.
Benim gibi birçok kişinin de benzer bir gelecek planı olabileceğini düşünüyorum. Başarılı bir girişimci olmak isteyenler için yola çıkmak heyecan verici bir adımdır. Bu aşamada karşılaşabileceğiniz zorluklar ve başarı için gereken stratejiler hakkında doğru bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden, kendi işini kurmak ve başarılı olmak isteyenlere, deneyimlerimin bana gösterdiği üç temel öğüdü sıcağı sıcağına aktarmak istiyorum:
- İşinize dört elle sarılın.
- İşinizle değer üretin.
- İşinizin sürdürülebilirliğini sağlayın.
Başarı için bu üçünün hakkını verebilmenin gerçekten çok değerli ve hatta yeterli olduğunu söyleyebilirim.
İşe dört elle sarılın
İşine tam anlamıyla ve kararlılıkla bağlı olmak ve elinden gelenin en iyisini yapmak çok önemli. İşini seven ve tutkuyla yapan biri, daha büyük bir özenle çalışır ve daha iyi sonuçlar elde eder.
Ne yazık ki birçok insan elinden geleni yapıyormuş gibi düşünmesine rağmen işlerine yeterince önem vermez ve gereken yatırımı yapmazlar. İşlerini yalnızca rutin görevleri yerine getirmek olarak görür ve gerçek potansiyellerini kullanma fırsatını kaçırırlar.
İşinize en üst düzeyde değer verin. Hiçbir ayrıntıyı küçümsemeyin. Neyi yapıyorsanız ona önem ve özen gösterin ve tüm potansiyelinizi ortaya koyun. İşe ‘ucundan tutsam yeter’ deyiminin anımsattığı biçimde yaklaşmayın; yarım iş yapmayın ve de ikinci iyiyle yetinmeyin. ‘En iyiye’ ulaşmak için gereken adımları atmaktan çekinmeyin. Verdiğiniz hiçbir emeğin karşılıksız kalmayacağından emin olun. Gerçekten tutkulu olduğunuzda, daha fazla çaba gösterir, daha yaratıcı olursunuz ve engelleri aşmak için kendinizde daha çok güç bulursunuz.
Değer üretin
Siz hizmetinizi sunarken insanlar gerçekte doğrudan elde ettikleri ‘değerle’ etkileşime girerler. O yüzden, insanlara gerçek bir değer sunmak ve değer odaklı bir yaklaşım benimsemek son derece önemli. Ürettiğiniz değer, hedef kitlenize sunduğunuz ana unsurdur ve insanların memnuniyetinin temelini oluşturur.
Birçok kişi ne yazık ki değer odaklı çalışmak ve insanlara değerli bir deneyim sunmak yerine farklı yollardan imajını güçlendirerek itibarını artırma yoluna gider.
Hedef kitlenizin ihtiyaçlarına odaklanın ve onlara gerçek değerler sunun. Bunun için sürekli yeni şeyler öğrenin ve işinizin kalitesini yükseltin. Değişime ve yeniliklere açık olun. Yeni beceriler öğrenmek, yeni fırsatlar yaratmanıza yardımcı olur. Değer üretmeye odaklandığınız zaman yalnızca işinizi değil, aynı zamanda kendinizi de geliştirme fırsatı bulursunuz. Ta ki kendi tarzınıza ve size özgün olana ulaşıncaya dek. Ürün veya hizmetinizin kalitesi ve kullanıcı deneyimi, hedef kitlenizin size sadık kalmasını sağlayacaktır.
Sürdürülebilirliği sağlayın
Başarı anlık değil, uzun vadeli bir süreçtir. Sürdürülebilirlik, uzun vadeli başarı için kritik bir öneme sahiptir, çünkü sürdürülebilirliği sağlamak, işinizle ilgili kendinize ve insanlara güven vermenin esasıdır.
Birçok kişi ne yazık ki kısa dönemde elde edilecek kazançları öncelikli olarak görerek uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejilerine yeterince önem vermez. Oysa sürdürülebilirliği ihmal etmek, öngörülemeyen çok çeşitli olumsuz sonuçlara yol açabilir.
İşinizi sürdürülebilir kılmak için geleceği öngörerek ve uzun vadeli hedefler koyarak ilerleyin. Deneyim biriktirin. Zorluklarla karşılaştığınızda pes etmeden, başardığınızda gevşekliğe kapılmadan yola devam edin. Dönüştürmeye çalışmadan önce uyum sağlamayı başarın. İyi ilişkilerle güçlü bağlantılar kurun ve iletişimi sürdürün. İyi bir ağ, size destek sağlar, yeni fırsatlar sunar ve işinizin büyümesine yardımcı olur.
Başarılı olmak isteyenlere
Bu yazıda, kendi işini kurmak ve başarılı olmak isteyenlere deneyimlerimden öğrendiğim üç temel öğüdü paylaştım. Bu öğütleri paylaşmamın birçok kişinin başarı potansiyelini artırabileceğini düşünüyorum. Siz de kendi işinizi kurma yolculuğunda, bu temel eylemlere odaklanarak daha sağlam adımlarla ilerleyebilirsiniz.
Elbette, herkesin deneyimi farklıdır ve kendi öneri ve tecrübeleri vardır. Hepimizin birbirinden öğrenecek çok şeyi var. Başarılı insanlar genellikle deneyimli insanlardan öğrenir ve mentörlük alırlar. Umarım bu üç önemli öğüt, başarıya giden yolda size de rehberlik edebilir.
Siz de deneyimlerinizi ve önerilerinizi yorumlarda paylaşarak katkı sunabilirsiniz.
Yeni yazılarda görüşünceye dek “öğrenmeyi sürdürün”!
Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz