Sosyal / Kültürel Web / Bilgisayar / Cep Telefonu

Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurt Dışı Telefon Kayıt Harcı Ödeme

Yurt dışından cep telefonu getirerek Türkiye’de kullanabilmek için hangi işlemleri yapmalıyım? Yurt dışından gelen telefon kaydı ne zaman, nasıl ve nereye yapılır? Yurt dışı telefon kayıt ücreti (harcı) ne kadar? Kayıt yaptırmadan telefonu en fazla kaç gün kullanabilirim? Başkasının pasaportuna kayıt yaptırabilir miyim? Yurt dışından gelen telefon konusunda merak edilen tüm soruların güncel yanıtlarını bu yazıda görseller eşliğinde öğrenebilirsiniz.

Yurt dışından gelen cep telefonunu Türkiye’de kullanabilmemiz için vergi ve kayıt işlemlerini yaptırmamız yasal bir zorunluluk. Yasaya göre, getirilen cihazın yurt içinde kullanılabilmesi için verilen süre içerisinde cep telefonu harcının ödenmesi ve IMEI numarası kaydının yapılması gerekiyor. Güncel mevzuat ışığında izlenmesi gereken adımları ve telefon kaydı konusunda merak edebileceğiniz soruların yanıtlarını bu yazıda bir araya getirdim.

Yurt dışından alınan telefon Türkiye’de nasıl kaydedilir sorusunun yanıtına ayrıntılarıyla girmeden önce, hemen tüm işlemlerin kısa bir özetini görelim.

Not: 2021 yılı Ocak ayından sonraki değişiklikler için en sondaki Güncellemeler bölümüne bakınız.

Yurt dışı telefon kayıt işlemi adımları (özet)

Yurt dışı telefon kaydı için yurda girişten sonraki yasal süre içerisinde yapmanız gerekenler 2 işlemden ibaret.

  • Yurt dışı telefon harcının ödenmesi (Gelir İdaresi Başkanlığı’na)
  • IMEI numarası kaydının yapılması (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na)

Bu işlemleri tek seferde e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirmek mümkün. İşte sırasıyla yurt dışı telefon kayıt işlemi adımları:

  1. Şahsen başvuru ile e-Devlet şifrenizi PTT merkezlerinden alın.
  2. e-Devlet sistemine (turkiye.gov.tr) şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapın.
  3. Cep Telefonu Harcı Ödeme uygulamasını seçerek belirlenmiş güncel harç bedelini ödeyin.
  4. Pasaport sahibinin T.C. Kimlik Numarası, Ad-Soyad ve telefonun IMEI No bilgilerini girin.
  5. Emin olmak için son olarak e-Devlet (turkiye.gov.tr/imei-sorgulama​) üzerinden telefonunuza ait 15 haneli IMEI numarasını girerek kaydını sorgulayın.

e-Devlet kullanmıyorsanız, 3. adımda Cep Telefonu Harcını İnternet Vergi Dairesinden, vergi dairelerine bizzat giderek veya Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalardan da ödemeniz mümkün.

Yurt dışı telefon kaydı için güncel harç bedelinin nasıl hesaplandığını öğrenmek için “Yurt Dışı Telefon Harç Miktarı Konusunda Merak Edilenler” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

4. adımda IMEI numarasını telefonunuza *#06# yazıp arama tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. IMEI numarası kayıt işlemi e-Devlet üzerinden belge gerekmeden yapılabilmektedir. GSM operatörünüzün abone kayıt merkezlerinden IMEI numarası kayıt işlemini ise pasaportun aslı ve telefon vergisinin ödendiğini gösterir dekontu göstererek yapabilirsiniz.

Aşağıda, ekran görüntüleri eşliğinde izlenecek adımları, aklınıza gelebilecek soruların yanıtlarıyla birlikte açıklıyorum.

Bu arada, yurt içinden satın aldığımız akıllı telefonlar için ne kadar vergi ödediğimizi, bu vergilerin türlerini ve oranlarını “Akıllı Telefonlar İçin Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?” başlıklı yazımdan hemen öğrenebilirsiniz!

Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtları

Yurt dışı telefon kaydı ne zaman, nasıl ve nereye yapılır? Yurt dışı telefon kayıt ücreti (harcı) ne kadar? Yurt dışından gelen telefon kaç günde kapanır? Yurt dışından getirilen cihazımı kayıt yaptırmadan Türkiye’de kullanabilir miyim? Pasaportsuz telefon kaydı yapmak mümkün mü? Başkasının getirdiği telefonu kaydettirip kullanabilir miyim?  Bunlar ve benzeri soruların hepsinin güncel yanıtlarını bu yazıda bulacaksınız.

Yukarıdaki bağlantılara tıklayarak da doğrudan sorunun yanıtına gidebilirsiniz.

Yurt dışından telefon getirme süresi kaç yıl?

15 Mayıs 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, yayım tarihinden 15 gün sonra (31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren) uygulamaya geçen Cumhurbaşkanlığı’nın “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı” ile yurt dışından cep telefonu getirebilme imkanı 3 yılda bir adet olarak belirlenmiştir. Buna göre, aynı pasaportla yeni bir telefon kaydı yaptırmak için 3 yıl beklemek gerekmektedir.

Telefon kaydının ne kadar sürede yapılması gerekiyor? (bkz. Güncellemeler)

IMEI kaydı yapılabilmesi için pasaport sahibinin Türkiye’ye giriş tarihinin 120 günü geçmemiş olması gerekir. Ayrıca pasaportun son üç yıl içerisinde başka bir cep telefonu kaydında kullanılmamış olması koşulu var. Yurt dışından getirilen cep telefonları yurt içinde maksimum 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir, bu süreden sonra telefonunun kaydı yapılamamakta ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından şebeke erişimine kapatılmaktadır.

Eğer yurt dışı telefon kaydını ilk kez yapmıyorsanız, işlemlere başlamadan önce e-Devlet sisteminden yurt dışı telefonu kayıt hakkınızın olup olmadığını sorgulayarak emin olmanızda fayda var. IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama sayfasına gitmek için buraya tıklayın.

Ödeme ve kaydı hangi kurumlara yapmam gerekir?

Yeni telefonunuzu yurt içinde kullanabilmeniz için sözkonusu işlemleri gerçekleştirmeniz gereken kurumlar şunlar:

Ancak bu işlemleri yapmak için adı geçen kurumları arayıp bulmanız veya şahsen gitmeniz gerekmiyor.

Akıllı Telefon Kayıt Adımları

Ödeme ve kayıt işleminin tamamını İnternet’ten yapabilir miyim?

Evet. Her iki işlemi de İnternet üzerinden kısa sürede kolaylıkla tamamlayabilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız, turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet sistemine girerek bir defada tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Eğer ilk kez giriş yapacaksanız, e-Devlet şifrenizi PTT (postane) merkezlerinden şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek kolayca alabilirsiniz.

Not: Yeni telefonunuza geçmeden önce eski telefonunuzdaki bilgileri, özellikle rehberinizi yedeklemeyi unutmayın. Yeni telefonunuzla birlikte eğer aynı numaraya, örneğin 4.5G uyumlu SIM kart değişikliği de yapmanız gerekiyorsa, yeni sim kartınızı aldığınız anda eskisinin artık çalışmayacağını unutmayın.

Yurt dışından getirilen telefonu işlem yapmadan kullanabilir miyim?

Yurt dışından getirdiğiniz telefonu en fazla 120 gün kayıt yaptırmadan kullanabilirsiniz (bkz. Güncellemeler). Yukarıda değindiğim üzere, 120. günden sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından telefonunun şebeke erişimi kapatılmaktadır.

Pasaportsuz telefon kaydı yapmak mümkün mü?

Pasaport olmadan telefon nasıl kaydettirilir diye merak ediyorsanız, bunun yalnızca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Ukrayna gibi kimlik belgesiyle gidilebilen ülkeler için gerçerli bir uygulama olduğunu unutmayın. Bu ülkelere pasaportsuz kimlikle seyahat edilebildiğinden dolayı T.C. Kimlik numarası ile yurt dışından gelen telefon kaydını pasaportsuz yapabilirsiniz. Bunun için, aşağıda açıkladığım adımları izlerken e-devletten kayıt sırasında pasaport yerine nüfus cüzdanı veya ID Kart seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

Başkasının getirdiği telefonun farklı bir pasaporta kaydı mümkün mü?

Pasaport üzerinde yer alan kimlik bilgisiyle telefonda kullanılacak SIM kart sahibinin bilgilerinin aynı olması gerekiyor.

Daha önce yurt dışından getirilen cep telefonları, yurt dışına giriş çıkış yapmış herhangi birinin pasaportuna işlenerek kullanılabiliyordu. Bunun için yurt dışından gelen kişi üzerine telefonun vergisi yatırılıp, onun e-Devlet hesabı üzerinden kayıt yaptırılması yeterliydi. Böylece, farklı bir pasaporta IMEI kaydı yaptırılarak yurt dışından gelen telefon (hat, yani SIM kart başkasının üzerine kayıtlı görünse de) kullanılabiliyordu.

Ancak 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren uygulamaya geçen yeni Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yurt dışından gelen telefonun başkasının pasaportuna kayıt dönemi kapandı. Yeni karara göre telefonu kullanan (hattın, yani SIM kartın sahibi olan) kişinin artık farklı birine ait pasaporta cep telefonu IMEI kaydı yaptırılamayacak. 31 Mayıs 2019 tarihinden önce telefonlar için bir istisna sözkonusu  ki bunu aşağıda açıklıyorum.

“Yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanmak” şartı, yurt dışından cep telefonu getirme süresini 2 yıldan 3 yıla çıkaran sözkonusu düzenlemeye ek olarak getirildi. Böylece, yurt dışından gelen bir telefonun IMEI numarasını başkasının pasaportuna kaydettirip kendi adınıza kayıtlı hattınız ile kullanmanız mümkün olmayacak. Bunun için pasaport sahibinin adına yeni bir hat alınması gerekecek.

29 Mayıs 2019 tarihinden önce giriş yapmış pasaportlar için istisnai durum

31 Mayıs 2019 tarihli düzenlemenin bir istisnası sözkonusu.

e-Devlet üzerinden IMEI kayıt işlemi için sisteme giriş yaptığınızda, şu bilgilendirme ile karşılaşıyorsunuz:

“Kayıt için kullanılacak yurda giriş belgesinin 29/05/2019 ve öncesi tarihli olması halinde kayıt hakkının hesaplanması 2 takvim yılı üzerinden yapılır ve kaydı yapılan cihazın tüm hatlar ile kullanılabilmesi mümkündür.”

Buna göre, iki istisnai durum ortaya çıkıyor.

Birincisi, 29 Mayıs 2019 tarihinden önce yurda giriş yapmışsanız, yeni bir telefon kaydı için 3 yıl değil 2 yıl beklemeniz yeterli.

İkincisi, 29 Mayıs 2019 tarihinden önce yurda giriş yapmış olan kişiler için hat sahibi ile pasaport sahibinin aynı kişi olması şartı aranmıyor. Buradan hareketle, IMEI kaydı için yurda giriş tarihinden itibaren tanınan 120 günlük süre de dikkate alındığında, bu istisnadan yararlanabilmek için 27 Eylül 2019 tarihine kadar sürenizin olduğu ortaya çıkıyor.

Sonuçta, 29 Mayıs 2019 ve öncesi bir tarihte yurda giriş yapmış bir pasaportla, 120 günlük sürenin bitimine yani en geç 27 Eylül 2019 tarihine kadar, pasaport sahibi ile hat sahibi aynı kişi olma şartı aranmadan IMEI kayıt işlemleri yapılabilmektedir.

Adım adım yurt dışı telefon vergi ve kayıt işlemleri

Aşağıdaki adımları izleyerek yurt dışından gelen cep telefonu için vergi ve kayıt işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

1. adım:

Cep telefonu harcını öde

İlk önce cihazınızın, “cep telefonu harcı” veya “yurt dışı telefon kayıt harcı” adları ile bilinen vergisini yatırmanız gerekir.

Yurt dışı cep telefon harcı 2021 yılı için ne kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, 2020 için yeniden değerleme oranı % 9,11 olarak belirlendi. Buna göre, bir önceki yıla göre %9,11 oranında artış yapılarak, 1 Ocak 2021 tarihinden sonra yolcuların kendi kullanımları için beraberlerinde yurt dışından getirecekleri akıllı telefonlar için uygulanan harç tutarı 2.006 liraya yükseltildi.

Yurt dışından getirilen cep telefonları için 2015 yılında 131,50 TL olan harç bedeli 2018 yılı Kasım ayına kadar 170,70 TL idi. Kasım ayından sonra 500 TL’ye yükseltilmiş, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranında artırılarak 618,65 TL olarak açıklanmıştı. Ancak, 19 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1314 sayılı Kararla, yurt dışından getirilen telefonlar için kayıt harç bedeli 1.500 TL olarak yeniden belirlenmişti. 24 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlan Karara göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanılabilmesi için 1.838 lira kayıt ücreti ödenmesi gerekiyordu. Ayrıca, aynı tarihten itibaren 2020 yılı için bir defaya mahsus olmak üzere 20 Euro “TRT Bandrol Ücreti” ödenmesi zorunluydu.

Yurt dışı cep telefon harcı bedelinin nasıl hesaplandığını öğrenmek için “Yurt Dışı Telefon Harç Miktarı Konusunda Merak Edilenler” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Ödemenin kimin adına yapılması gerekiyor?

Yurt dışı telefon vergi ödemesinin pasaport sahibi adına yapılması gerekir. Telefonun pasaport sahibiyle birlikte yurda sokulmuş olması veya başka ülkeden başka bir zamanda gelmiş olması önemli değil.

Cep telefonu harcı nereye, nasıl yatırılır?

Yurt dışı telefon harcını yatırma işlemini, İnternet üzerinden veya bizzat giderek vergi dairesi veya bankalar yoluyla yapabilirsiniz.

e-Devlet Kapısından cep telefonu harcı ödeme sayfası
e-Devlet Kapısından cep telefonu harcı ödeme

Bu sayfadaki “Uygulamaya Git” bağlantısına tıkladığınızda, Gelir İdaresi Başkanlığı Cep Telefonu Harcı Ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz. Burada T.C. Kimlik Numarası, Ad-Soyad ve IMEI No bilgilerinizi girmeniz istenecek. Sonraki adımda karşınıza çıkacak olan listeden bir banka seçerek sisteme entegre bankaların İnternet şubelerini kullanarak ödemenizi yapabilirsiniz.

  • İnternet Vergi Dairesinden ödeme — Cep telefonu harç bedelini, Cep Telefonu Harcı Ödeme sayfasını kullanarak Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden de ödeyebilirsiniz. Buraya tıklayarak sözkonusu sayfaya gidebilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesi Cep Telefonu Harcı Ödeme
İnternet Vergi Dairesi Cep Telefonu Harcı Ödeme
  • Eğer ödemenizi İnternet üzerinden yapamıyorsanız, harç bedelini, bizzat giderek vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara yatırabilirsiniz.

Cep telefonu harcını öderken hangi belge veya bilgiler isteniyor?

Harç ödemesi, pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına yapılmalıdır. Bunun için pasaport sahibinin T.C. kimlik numarası ve kayıt yapılmak istenen telefona ait IMEI no bilgileri gerekmektedir.

Telefon IMEI numarası nasıl öğrenebilirim?

IMEI numarası cihazınızın seri numarasıdır.  IMEI numaranızı, telefonunuzun numara çevirme ekranına *#06# yazıp arama tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca telefonunuzun “Ayarlar” menüsünde ve hatta bazı markaların ambalajı (kutusu) üzerinde IMEI numarasını bulabilirsiniz.

2. adım:

Yurt dışı telefon IMEI kaydını yap

Yurt dışı cep telefonu harcını ödedikten sonra cihaz IMEI kaydını (telefonu pasaporta işletme işlemini) yaptırabilirsiniz. Bunun için 2 seçenek mevcut:

  • e-Devlet üzerinden belge gerekmeden IMEI kaydı — Yurt dışından getirilen cep telefonu kaydı için e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan işlemde pasaport sahibi olan kişi, kendisine ait bilgileri sisteme girerek kaydını yapabilir.
e-Devlet kapısından cep telefonu IMEI kaydet sayfası
e-Devlet kapısından cep telefonu IMEI kaydet sayfası

Telefon IMEI kaydı sırasında e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmez. Ancak yanlış IMEI ile yapılan kayıtların iptali veya düzeltilmesi mümkün değildir. Kayıt bilgilerinin girildiği sayfada belirtildiği üzere, “IMEI kayıt işlemi için harç bedelini ödemediyseniz bir sonraki aşamada; yetkili bankaların İnternet şubeleri ile e-Devlet Kapısı üzerinden ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.”

  • Abone kayıt merkezlerinden IMEI kaydı —eğer e-Devlet girişiniz yoksa, GSM operatörünüzün abone kayıt merkezlerinden IMEI kaydını yaptırabilirsiniz. Bu işlem için, pasaport sahibinin pasaportun aslı ve telefon vergisinin ödendiğini gösterir dekont ile birlikte bizzat başvurması gerekmektedir.

Telefon kaydımı nasıl sorgulayabilirim?

İşlemlerinizi tamamladıktan sonra, telefonunuzun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na kayıtlı olup olmadığını “turkiye.gov.tr/imei-sorgulama​” adresinde, telefonunuza ait 15 haneli IMEI numarasını girerek sorgulayabilirsiniz. Kayıt işlemleri düzgün yapıldıysa “Yolcu beraberi kaydedilen cihazın IMEI NUMARASI KAYITLI” mesajını alırsınız.

Yurt dışından cep telefonu getirme konusunda sorularıma nerede yanıt bulabilirim?

Yolcu beraberinde ne kadar sıklıkta, kaç cep telefonu getirilebilir? Yurt dışından getirilen cep telefonları vergiden muaf mıdır? Alınan harçlar nereye ödenir? Yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti nedir? Yolcular hediyelik eşya limiti dâhilinde veya posta yoluyla cep telefonu getirebilir mi? Yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için bir ödeme yapmak gerekir mi?

Bu ve benzeri sorularınızın resmi yanıtlarını “Yurt dışından Dönüşte Vergiden Muaf Eşya Getirme Şartları” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Daha geniş bilgi için Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün “Yolcu Muafiyetleri” başlıklı sayfasını inceleyebilirsiniz.

Yurt dışından Türkiye’ye girişte vergiden muaf getirilebilecek eşyalar hangileridir?

Yurt dışından Türkiye’ye girişte hangi eşyaların gümrük vergisinden muaf tutulduğu konusunda en çok merak edilen soruları ve yanıtlarını buraya tıklayarak yine yukarıda andığım yazımda bulabilirsiniz.

Yurt dışından cep telefonu kaydı ve kullanımı konusunda diğer sorularıma nerede yanıt bulabilirim?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun “Sık Sorulan Sorular” başlıklı sayfasında tüm sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.

Güncellemeler

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan ve 20 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yolcu beraberinde getirilen elektronik cihazlar için kayıt süresi Kovid-19 nedeniyle 365 güne çıkarıldı.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazıda yurt dışından aldığım telefon kaydını yaparken izlediğim yolu ve o sırada yaptığım araştırmalarda edindiğim bilgileri aktarıyorum. Burada yazılanlar dışındaki konu ve işlemlerle ilgili gönderilen soruları yanıtlamadığımı bilmenizi isterim.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin!”

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

7 yorum

  • Merhaba babam yurtdışından bana telefon getirecek de onun pasaportuna kaydedip onun adına yeni bi hat çıkartirsam telefonu ben kullanabilir miyim?

    • Baban izin veriyorsa kullanabilirsin :) Yazıda açıkladım; yasal olarak pasaport sahibi ile hat sahibinin kimlik bilgileri aynı olmak zorunda.

  • Merhaba yurtdışından kuzenim telefon getirecek mevcut hattımı onun üzerine devrederek aynı numaram ile kullanabilir miyim ?

  • Baki bey merhaba,
    7 Haziran 2019’da kardeşimin yurtdışından getirip hediye ettiği cep telefonunu kullanmaya başladım ve henüz kaydını yaptırmadım. 29 mayıs2019 ‘dan önce yurtdışı girişi olan bir başkasına ait pasaporta cihazı kaydettirmek istersem120 gün şartı aynı şekilde var mı? Başka bir deyişle cihazı ağustos 2018 de yurtdışından giriş yapmış bir pasaporta kaydettirebilirmiyim?
    Teşekkürler.

    • Yazıyı okumanız lazım, orada açıkladım: Pasaport sahibinin Türkiye giriş tarihinin 120 günü geçmemiş olması gerekir. Yazıdaki açıklamalar dışındaki konuları yetkili kurumlara veya GSM operatörünüze sormalısınız.