Çekim Teknikleri & İpuçları

Yakın ve Uzak Konuları Birlikte Nasıl Net Fotoğraflarım?

2 kolay adımda görüntüde yakın ve uzak tüm konuları birlikte nasıl net fotoğraflayabileceğinizi öğrenin.

Yakın ve uzak tüm konuların birlikte net fotoğraflandığı görüntüler fotoğrafçılıkta “alan derinliği” fazla görüntüler olarak nitelenir. Mükemmel manzara fotoğraflarında alan derinliğinin fazla olmasını ve tüm görüntünün net çıkmasını isteriz. Fotoğraflarda elde edeceğimiz alan derinliğini belirleyen unsur lensimizin diyafram açıklığı miktarıdır. Dolayısıyla diyafram değerini (F) değiştirmek suretiyle fotoğraflarımızda çıkmasını istediğimiz net alan derinliğini kolayca kontrol edebiliriz.

Bir önceki yazımda, fotoğraflarda arka planın bulanık çıkması için F değerini düşürmemiz gerektiğinden bahsetmiştim (buraya tıklayarak okuyabilirsiniz). Bu kez alan derinliğini artırmak —ön ve arka planın birlikte net çıkmasını sağlamak— için yapmamız gereken şey F değerini lensimizin ve ışık koşullarının elverdiği düzeyde artırmaktır.

Yeterli ışık koşullarında 2 kolay adımda manzara fotoğrafınızın net çıkmasını sağlayabilirsiniz. Öncelikle, elinizde birden fazla objektif (lens) varsa, bu tür çekimler için geniş açılı lensinizi kullanın! Örneğin, 18 veya 24mm lensleri tercih edin.

1. adım:

Mod tekerleğini Av (A) konumuna çevirerek önce kameranızı “Diyafram Öncelikli” moda getirin. Böylece pozlamayı (fotoğrafın aydınlığını) değiştirmeden diyaframı siz kontrol edebileceksiniz.

2. adım:

Diyafram (f) değerini objektifinizin verdiği en yüksek (f/11 ve yukarısı) değere kadar artırın.

Not: F değeri, kameranıza değil, objektifinize ait bir değerdir. Objektifinizin özelliğine bağlı olarak belirli bir değere kadar küçülebilir ve bu da yakınlaştırma (zoom) yaptığınız zaman değişebilir. Ancak objektifiniz f değerinin ne kadar artırılmasına izin veriyorsa, fotoğraflarınızdaki alan derinliğini artırma gücü o nispette artar.

Deneyin ve farkı görün!

Manzara görüntülerinde alan derinliğini en üst düzeye çıkarmak için netleme ve hiperfokal uzaklığı (hiper odak uzaklığını) kullanma konularına başka bir yazıda değineceğim. Buraya tıklayarak diyafram ile alan derinliği arasındaki ilişkiyi 2 dakikada kavramanıza yardımcı olacak yazımı okuyabilirsiniz.

Görüşmek üzere! Fotoğraf çekmeye devam edin!



Bu bilgileri yararlı bulduysanız daha çok fotoğrafseverin yararlanması için lütfen beğenin, paylaşın ve yorumlayın! Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

2 yorum