Web / Bilgisayar / Cep Telefonu Web Sitesi / Blog Açma

Web’i Kim İcat Etti? Dünya’da Kaç İnternet Sitesi Var?

Dijital dünyanın yaşamlarımızı değiştirme temposunu artırdığı bugünlerde, İnternet ve web sitelerinin gelişimiyle ilgili merak edilen bazı gerçeklere ve güncel verilere göz atalım.

Son birkaç yıldır televizyondan daha çok bilgisayarlarımızın ve mobil telefonlarımızın ekranlarına bakıyoruz. Günlük hayatımızı ve davranışlarımızı böylesine değiştiren dijital dünyanın ayak sesleri son zamanlarda daha güçlü duyulmaya başlandı. (Bu konuyla ilgili daha önceki Dijital Platforma Geçmek İçin Önemli Sinyaller başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.)

Peki, bu değişime nereden başladık ve halen neredeyiz? İşte İnternet ve web dünyası hakkında merak uyandıran bazı gerçekler.

Web’i kim icat etti?

World Wide Web (www.), Mart 1989’da, sayfa görselinde fotoğrafını gördüğünüz İngiliz fizikçi Tim Berners-Lee tarafından kısa adı CERN olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (Consei Européen pour la Recherche Nucléaire) çalışırken icat edilmiştir. Web esas olarak dünyanın her yerindeki üniversite ve enstitülerdeki bilim insanları arasında otomatik bilgi paylaşımı talebini karşılamak üzere tasarlanmış ve geliştirilmiştir.

Her yıl 12 Mart günü, kullandığımız İnternet ağı web’in icadının yıldönümü olarak tüm dünyada kutlanmaktadır.

Tim Berners-Lee
Web’in mucidi genç bilgisayar uzmanı Tim Berners-Lee (Image: CERN)

Prof. Dr. Berners-Lee ayrıca, ilk web sunucusunu, ilk web tarayıcısı ve düzenleyicisini (“WorldWideWeb.app”), HTTP (Hypertext Transfer Protocol) diye bildiğimiz Köprü Metni Aktarım Protokolünü ve Ekim 1990’da da web sitelerinin yapımında kullanılan HTML’nin (HyperText Markup Language) ilk sürümünü tanıtan kişidir.

Gelecek nessiller web’in mucidinin nasıl biri olduğunu  ve icat edildiği yıllardaki gelişmeleri merak edecek. Bizler ise merakla anılacak olan bu büyük değişimin icat edildiği yıllarda ve onun 1955 doğumlu mucidi ile aynı dönemde yaşıyoruz :)

WWW ne demek?

WWW, “Dünya Çapında Ağ” anlamına gelen “World Wide Web” teriminin baş harflerinden oluşturulmuştur. İnternet ortamında bilgi sunumu, aktarımı ve paylaşımını sağlayan servistir. www.’den sonra gelen ve .com, .net, .org gibi uzantılar içeren site isimlerine “domain name” (alan adı) denir.

İlk İnternet sitesi

İlk internet sitesi 6 Ağustos 1991’de, Tim Berners-Lee tarafından İsviçre’deki CERN’de yayınlanmıştır ve Berners-Lee’nin NeXT bilgisayarında barındırılmıştır. CERN, 30 Nisan 1993’de, telifsiz bir şekilde kamuya açık alanlarda World Wide Web’i (kısaca “W3”) kullanıma sunmuş ve Web’in gelişmesine imkân vermiştir.

2013 yılında CERN, bu ilk web sitesini geri yüklemek için bir proje başlatmış ve başarmıştır. Siteyi şimdi info.cern.ch adresinde görebilirsiniz.

Dünyada kaç İnternet sitesi var?

Bugün (Haziran 2017) dünya çapında 1,2 milyardan fazla web sitesi var. Her gün eklenen binlerce yeni web sitesi ile İnternet’in büyümesi baş döndürücü bir hızda artıyor. Anlık web sitesi sayısını görmek için buraya tıklayın.

Yıllar itibariyle web sitesi sayısında artış
2000-2015 yılları arasında web sitesi sayısındaki artış (Kaynak: internetlivestats.com)

İnternet sitesi sayısı 2013’te büyük bir sıçrama yapmış, üçte bir oranında artarak yılın başlangıcında 630 milyon iken yıl sonunda 850 milyona çıkmıştır. 1 milyar eşiği ilk kez Eylül 2014’te yakalanmıştır. World Wide Web’in (www.) mucidi Tim Berners-Lee’nin web sitesi sayısının 1 milyarı geçtiğini bildiren tweet’i için buraya tıklayın.

Bu sayı, etkin olmayan web siteleri nedeniyle daha sonra gerilemiş, ancak 2016 yılının Mart ayından itibaren tekrar 1 milyarın üzerine geri dönmüştür. Yıllara göre toplam web sitesi sayısını gösteren yukarıdaki grafikte 1991’de 1 olan web sitesi sayısının, 2014’te 1 milyara yükselişini izleyebilirsiniz.

Trendler

Günümüzde web sitelerinin yarısından fazlası açık kaynaklı web sunucuları olan Apache ve nginx’te barındırılıyor. Haziran 2014’ten beri Microsoft ilk kez, pazar payı açısından Apache’yi sadece% 0.15 farkla yakalamayı başarmıştır. Bu eğilimin devam etmesi halinde, 2016’da pazar payına göre ilk 3’e girmeyi başarmış Microsoft, yakın gelecekte tarihinde ilk kez web sunucusu geliştiricisi olarak birinci sıraya yükselecek.

“Web sitesi” terimi ile kendine özgü alan adı olan ve bir IP adresi ile çözümlenen siteler kastedilmektedir. Şunu da not etmek gerekir ki, bugün dünyada mevcut web sitelerinin yaklaşık dörtte üçü inaktif durumda, çoğunlukla park edilmiş domainlerdedir.

Yeni yazılarda görüşünceye dek, “öğrenmeye devam edin”!

Kaynak: internetlivestats.com

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz