Fotoğraf Düzenleme Lightroom

Fotoğraf Düzenlemeyi Kolaylaştıran Modüller (20 Derste Lightroom / 2)

Profesyonel anlamda fotoğraf düzenlemeleri yapmak isteyen kullanıcıların yararlanabileceği kolay uygulama Lightroom’un arayüzünü tanıyalım.

Lightroom, profesyonel anlamda fotoğraf düzenlemeleri yapmak isteyen kullanıcıların yararlanabileceği kolay bir uygulama. Sunduğu fotoğraf düzenlemeyi kolaylaştıran özel araçları aslında fotoğraf tutkunlarının hayatını da kolaylaştırıyor. Bilgisayar başında daha az zaman geçirmelerini sağlıyor. Uygulamayı Türkçe sitesinden ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz, ancak kullanabilmek için Adobe’nin Creative Cloud Fotoğrafçılık planına üye olmanız gerekiyor. Zaten hali hazırda Lightroom edinmenin en iyi yolu Creative Cloud Fotoğrafçılık planı. Çünkü masaüstü, mobil ve web Lightroom CC yanısıra Adobe Photoshop CC’nin son sürümü ve Photoshop Fix gibi yeni mobil uygulamalar bu plana dahil. Fotoğrafçılar için mükemmel bir plan ve hepsi tek fiyata. (Hemen alttaki reklam bandına tıklayarak Creative Cloud Fotoğrafçılık planını inceleyebilir ve özel fiyatlara satın alabilirsiniz.)

Lightroom, Photoshop’la karşılaştırıldığında daha basit bir arayüze sahip ve daha kolay işlemler için gittikçe artan şekilde tercih edilen bir program. Şimdi bu programın arayüzünü tanıyalım:

Library (Kütüphane)

Burası sizin kitaplığınız. Bu arayüzde iken fotoğraflarımızı harddiskimizden veya hafıza kartımızdan görebiliyor, oluşturacağımız koleksiyonlarda, işlemek istediğimiz fotoğrafları seçebiliyoruz.

Develop (Geliştirme)

Raw ve jpeg dosyalarımızı açıp düzenleyebildiğimiz modül. Düzenleme panelleri ve araçları bu modül altında yeralıyor. Kütüphanede görebildiğimiz fotoğraflarımızdan işlem yapmak istediklerimizi burada işlemeye başlıyoruz.

LRPaneller200px
Lightroom Arayüz Modül ve Panelleri

(Buraya tıklayarak Develop modülünde yeralan paneller ve araçlara göz atabilirsiniz.)

Map (Harita)

Fotoğraflarınıza coğrafi konumlandırma yapmak için geliştirilmiş bir modül. Dünya haritası üzerinde çekim yaptığınız yere taşıyarak fotoğraflarınızı konumlandırmanıza yarıyor. Ayrıca seçtiğiniz bölgede çekilmiş fotoğraflarınızı görmenizi sağlıyor.

Book (Kitap)

Dijital bir portfolyo hazırlamayı ve seçtiğiniz fotoğraflarınızdan bir kitap hazırlamayı düşünüyorsanız, bu modül size yardımcı olabilir.

Slideshow (Slayt Gösterisi)

Adından da anlaşılacağı üzere burası dijital bir fotoğraf gösterisi hazırlamamızı sağlayacak modül. Lightroom ile birlikte gelen veya internetten indirebileceğiniz değişik şablonlar ile ilginç gösteriler oluşturabilirsiniz.

Print (Baskı)

Eğer fotoğraflarınız baskıya göndermek istiyorsanız işlerinizi buradan yönetebilirsiniz. Burada baskı ve kâğıt boyutunu ayarlamak, sayfa numarası vermek, fotoğraflarınıza watermark (imza) eklemek ve kolaj ayarlarını yönetmek mümkün.

Web

Bir web sayfanız varsa veya kurmayı düşünüyorsanız, otomatik galeri oluşturma ve yüklemeyi sağlayan modül.

Bu derste Lightroom’un arayüzünü ve farklı modüllerini kısaca tanımış olduk. Gördüğünüz gibi Lightroom kullanmak işlerinizi kolaylaştırıyor ve bilgisayar başında geçireceğiniz saatleri azaltıyor. Lightroom’un tüm özelliklerini ve sağladığı kolaylıkları paylaşmaya takip eden derslerimizde devam edelim.

Fotoğraf çekmeye devam edin!

Bu bilgilerden Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ gibi sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak beğenin, paylaşın ve yorumlayın. Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Önceki | Sonraki →

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

3 yorum