“Fotoğraf Düzenlemenin 20 Temel Adımı”, çekim sonrasında fotoğraflarınıza Lightroom ve Photoshop ile istenen etkileri vermenize yardımcı olacak 20 günlük bir email kursudur. Kursa kaydınızı yaptıktan sonra her gün yeni bir email alırsınız. Her bir emailde fotoğraflarınızı daha göz alıcı hale getirmenizi sağlayacak bir temel düzenleme tekniği üzerinde durulur. Emaillerde yer verilen konularda daha geniş bilgiye ulaşacağınız bu kaynak sayfada, tamamen kendi hızınızda, adım adım ilerleyebilirsiniz. Tekrar etmek istediğiniz konulara geri dönebilir, isterseniz ertesi günü beklemeden sonraki derse geçebilirsiniz.

Kursu takip etmek için İnternet bağlantısı dışında hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Öğrendiklerinizi uygulamak için Lightroom ve Photoshop programlarına gerek duyacaksınız, ancak eğer bu programlara sahip değilseniz, satın almak zorunda değilsiniz. Buraya tıklayarak Lightroom ve Photoshop’un en yeni versiyonlarını resmi sitesinden ücretsiz indirebilir ve 30 günlük deneme sürümünü kullanmaya başlayabilirsiniz. (İndirme işlemi konusunda görseller ve ekran görüntüleri eşliğinde bilgi için buraya tıklayın.) Kursla birlikte değerlendirirseniz, bu 30 gün, fotoğraf düzenleme işlemlerini rahatlıkla yapabilen iyi bir Lightroom ve Photoshop kullanıcısı olmanız için yetecektir.

—Henüz kayıtlı değilseniz, kursa kaydolmak için buraya tıklayın.


1. adım:

Mercek Profili Düzeltme

#1 Lightroom ve Photoshop’ta Mercek Profili Düzeltme Nasıl Yapılır?

Bütün lensler —özellikle geniş açılı olanlar— görüntüde belirli düzeyde deformasyona (biçim bozulmasına) sebep olurlar. Bu bozulmalar dışa doğru sapmalar (fıçı deformasyon), içe doğru sapmalar (yastık deformasyon) veya bunların karışımı şeklinde olabilir. Lensler ayrıca fotoğrafınızın kenarlarına doğru adeta bir vinyet etkisi gibi kararmalar oluştururlar.

Gözle görülür bu tür bozulmaları çekim sonrası işlemede kolaylıkla düzeltebiliyoruz.

Mercekler, içe ve dışa dönük veya karışık türde distorsiyona sebep olurlar.

Çektiğiniz fotoğrafları bilgisayarınızda incelemeye başladığınızda özellikle kenarlara doğru görüntüde bükülmeler, biraz yamuklaşmalar olduğunu farkedersiniz. Fotografide buna distorsiyon (biçim bozulması) diyoruz. Özellikle geniş açılı ve zum (yakınlaştırıcı) lenslerde bu durum belirgin şekilde dikkat çeker.

Dikkatli baktığınız zaman bu görüntünün köşelerindeki kararmayı ve içe doğru bükülmeyi farkedebilirsiniz.

Lens (mercek) profili düzeltme ve öncesi ve sonrası arasındaki fark için bu fotoğrafları inceleyin.

Lens profili düzeltme sonrasında distorsiyon ve kenarlardaki kararmalar giderildi.

Kenar ve özellikle köşelere dikkatli baktığınızda bu iki fotoğrafta Lens Profil Düzeltme işlemi öncesi ve sonrası arasındaki farkı açıkça görebilirsiniz.

Lightroom

Ligthroom’da bu düzeltmeyi yapmak için Develop Modülünde “Lens Corrections” (Lens Düzeltmeler) panelini açın ve “Enable Profile Corrections” (Profil Düzeltmelerini Etkinleştir) seçeneğinin önündeki kutucuğu tıklayın.

Bunu yapmadan önce eğer otomatik seçili değilse, “Basic” (Temel) sekmesi altında kamera ve lensinizin marka ve modelini seçmeyi unutmayın.

Photoshop

Photoshop’ta bu düzeltmeyi yapmak için “Filtre > Lens Düzeltme” (Filter > Lens Correction”) yolunu izleyin ve açılan menüde eğer otomatik seçili değilse, önce lensinizin marka ve modelini seçin.

Camera Raw

Camera Raw iletişim kutusundaki “Mercek Düzeltmeleri” (Lens Corrections) sekmesini kullanarak mercek profilini düzeltebilirsiniz. Bunun için Menüde mercek ikonlu “Mercek Düzeltmeleri” sekmesine gelip “Mercek Profili Düzeltmelerini Etkinleştir” (Enable Profile Correcitons) onay kutucuğunu işaretleyin.

Eğer kamera ve lens modelinizi seçeneklerde bulamıyorsanız, programın verdiği listede yer alan diğerlerini deneyin ve hangisinden en iyi sonucu alıyorsanız onu işaretleyin.

Bu dersten maksimum faydayı elde etmeniz için şimdi uygun bir fotoğrafınızı açın ve öğrendiklerinizi kendiniz uygulayın.

İlk adımı attınız, tebrikler!Bitiş

Bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

Fotoğraf çekmeye devam edin!


Photoshop ve Lightroom’un en yeni versiyonlarını içeren Adobe’nin tüm fotoğrafçılık araçlarını (Creative Cloud) ÜCRETSİZ indirip kullanmaya başlamak için buraya tıklayın. (Açılacak sayfada önce “Fotoğrafçılar”, ardından “Ücretsiz Deneme Sürümü” bağlantılarına gidin.)