Çekim Teknikleri & İpuçları

Konunun Netliğini Kaybetmeden Fotoğrafta Yeniden Çerçeveleme

Odak kilitleme veya yeniden çerçeveleme denen teknik ile fotoğraflamak istediğiniz sahnedeki seçtiğiniz bir konuyu netleyerek farklı kompozisyonlar oluşturmayı hemen öğrenin.

Kameramızın netleme noktalarını yönetmek başlangıçta bir çoğumuzun zorlandığı bir konudur. Bunu zaman kaybettirici, hatta istediğimiz anda fotoğraf çekmemizi zorlaştıran bir ayrıntı olarak görürüz. Otomatik (çoklu) modda her zaman istediğimiz sonucu vermez. Çünkü bu modda kameramız tüm odak noktalarını kullanır ve öncelikle görüntüdeki en yakın objeyi netler. Peki çözüm ne?

Özellikle yeni başlayanların fotoğrafçılığını belirgin düzeyde ileri taşıyacak kolay bir teknikten bahsedeceğim: Odak kilitleme yöntemi. Netlenen konu değişmeden yeni kompozisyonlar oluşturmamıza imkân veren bu yöntemi 3 kolay adımda hemen uygulayabilirsiniz. İlk bakışta sürekli aynı netleme noktasını kullanmanın bir sorun oluşturacağını düşünebilirsiniz. Oysa hareketsiz konulara uygulayabileceğimiz odak kilitleme tekniğiyle bu sorunu ortadan kaldırıp kolayca yeni kompozisyonlar oluşturmanız (recomposing/ yeniden kadrajlama) mümkün. 3 adımda hemen uygulayabilirsiniz.

focuspoints1. adım:

Merkez odak noktasını seçin. Odak kilitlemede yaygın olarak merkez odak/netleme (AF) noktası kullanılır (nedenini öğrenmek için bu yazının son bölümünü okuyun), ancak isterseniz faklı bir odak noktasını da kullanabilirsiniz. Bunun için lensinizin otomatik netleme (AF/ Automatic Focusing) modunda ve kameranızın tek çekim AF (one shot-AF) modunda olduğundan emin olun. (DSLR kameralardaki 3 farklı AF modunun özelliklerini ve ne işe yaradıklarını okumak için buraya tıklayın.)

2. adım:

Netlemek istediğiniz hareketsiz konunuzu görüntünüzün ortasına getirip deklanşöre yarım basarak netleyin ve parmağınızı kaldırmadan tutun. Böylece odak kilitlenir. (Kilitleme süresi genellikle varsayılan olarak yarım dakikadır, bu süreyi kameranızın menusünden değiştirebilirsiniz.)

3. adım:

Deklanşörü bırakmadan (yarım basılı) kameranızı hafifçe aşağı, yukarı, sağa ve sola hareket ettirerek istediğiniz yeni kompozisyonu oluşturun ve deklanşöre tam basarak çekiminizi tamamlayın. Böylece kadrajınızın neresinde olursa olsun, başlangıçta netlediğiniz konu net çıkacaktır.

Burada önemli bir inceliği unutmamak gerekir. Odak kilitlemeden sonra kameranızı, konu ile arasındaki uzaklığı etkileyecek derecede hareket ettirmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer hareketinizden dolayı kameranız ile konunuz arasındaki mesafe artar veya azalırsa fotoğrafınızda netlik kaybıyla karşılaşabilirsiniz. Özellikle diyafram çok açık olduğunda (düşük f değerlerinde) bu ihtimal artar.

Neden Merkez Odak Noktası?

Bu arada, neden herhangi bir odak noktası değil de merkez odak noktasını tercih ediyoruz sorusu aklınıza takılabilir. Bunun için 3 neden sayabilirim:

1- Anında geçiş kolaylığı sağlar. Örneğin Canon kameraların birçok modelinde “set” tuşuna basılınca AF noktası seçimi otomatik ve merkez AF noktası seçimi arasında değişir.

2- Yeni kompozisyon oluşturmak için kenarlardaki odak noktalarına göre kameranızı daha az hareket ettirmeniz yeterli olur.

3- Lenslerin özelliklerine göre merkez netleme noktasının hassasiyeti farklılık gösterebilir. Maksimum diyafram açıklığı f/5.6 olan lenslerde bu noktalar arasında fark belirgin değildir. Ancak maksimum diyafram açıklığı f/2.8 veya daha düşük olan lenslerde merkez AF noktasının dikey ve yatay yönlere hassasiyeti diğer AF noktalarından 2 kez daha fazladır.

Odak kitleme tekniğini bir kez hatırlamaya başlarsanız çekimlerinizi eskisine göre çok daha hızlı ve kolay yapabildiğinizi göreceksiniz. Böylece fotoğraf çekmekten daha çok keyif alacağınızdan ve bu konuda özgüveninizin artacağından emin olabilirsiniz.

Görüşmek üzere! Fotoğraf çekmeye devam edin!




Bu bilgileri yararlı bulduysanız daha çok fotoğrafseverin yararlanması için lütfen beğenin, paylaşın ve yorumlayın! Yeni eklenen bilgiler hakkında email almak için, adresinizi email grubuna kaydetmeyi unutmayın. Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz