Sosyal / Kültürel

Hoş geldin 2018 — ve Günün Gerisinde Kalmamak

Yılbaşı, geçen yılı iyi değerlendirip gelecek yıl daha iyi adımlar atmak için yeni bakış açıları geliştirme zamanıdır. O nedenle, geçen yıla dair hissettiğimiz şükranı ve geleceğe dair iyi dileklerimizi sunmak için güzel bir fırsattır aynı zamanda. Blogumun görüntülenme sayısı iki yılda 200 bini geçti. Bu serüvende benimle olduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim.

2018’i yine yeni umutlarla karşılıyoruz. Her yeni yılı karşıladığımız gibi her mevsimi ve hatta her ayı da hoş geldin diye karşılamanın hoş bir şey olacağını düşünüyorum bazen. Özellikle mevsimleri. Doğaya bakmak ve “yaşadığımızın” farkına varıp daha çok kıymet bilmemize yardımcı olabilir diye. Hele bir de fotoğraf tutkunuz varsa, her biri uzun blog yazıları için eşsiz birer esin kaynağı aynı zamanda. Farklı renkleriyle ve coşkusuyla, dört mevsimi doya doya yaşayabildiğimiz bir coğrafyada olduğumuz için çok şanslıyız —Türkiye’de iseniz. Geri kalan dünyayla karşılaştırdığımızda doğamız cömert ve kaynaklarımız bol.

Ve bu bolluğa ayak uydurmuşçasına bir biri ardına hızla geçiyor yıllar…

İki yılda 200 bin görüntülenme

Geçen yılbaşı yazımda web siteme bazı yenilikler katmayı planladığıma değinmiştim. Gerçekten de 2017’de web sitemi hem yeni bir premium tema ile zenginleştirdim ve hem de email kurslarını başlattım. Bu güncel öğrenme yöntemi Türkiye’de bir ilk oldu. Bundan dolayı minnettar ve mutlu hissediyorum. Bu arada, yılın en uzun gecesini yaşadığımız 21 Aralık’ta web sitemin görüntülenme sayısı 200 bini geçti. Sayacı en alt kısma inerek siz de görebilirsiniz. Bunun için size ve tüm site ziyaretçilerime teşekkür ederim.

İngilizce Kursu

E-kurslar ile web siteme Fotoğrafçılık ve Avrupa Birliği Projeleri yanında yeni bir öğrenme alanı daha eklemiş oldum: İngilizce. Amacım, uzun yıllar önce keşfettiğim ve uyguladığım yöntemle, isteyenlerin İngilizce konuşma becerisini geliştirmesine yardımcı olmak. Bu kursun gördüğü ilgi sayesinde aldığım davetle, üniversite öğrencilerine, konusu İngilizce konuşma becerimizi nasıl geliştirebileceğimiz olan bir konferans da verdim.

Blog Açma Rehberi

Yeni yıl hediyesi olarak geçen yıl bir video paylaşmıştım (bu arada youtube kanalıma yenilerini de ekledim). Bu yıl ise bir “Blog Açma Rehberi” paylaşıyorum. Rehberin üç önemli özelliği:

  • GÜNCEL olması (diğer kılavuzların modası geçmiş olabilir veya yanıltıcı olabilirler),
  • günümüzün EN İYİ ve KULLANICI DOSTU araçlarını tanıtması ve
  • kendi işinizi kendinizin kolayca yapması için ADIM ADIM ÖĞRETİCİ olması.

Bir blog başlatmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyenlerin, dakikalar içerisinde (bir Facebook sayfası başlatmak kadar kolay bir şekilde) hayallerini gerçekleştirmelerine eşsiz bir yardımcı olacağını umuyorum.

Günceli yakalamak

Amacım, yıllar boyunca edindiğim bilgi ve deneyimleri online bir platformdan aktarmak ve böylece güzel kalpli insanlara ilgilendikleri alanlarda yardımcı, yol gösterici olmak. Bir bakıma buna vurgu yaptığım bir tespitim, 2017’de ilgi çeken tweet’lerimin başında yeraldı. Twitter’dan takip etmeyenlerle de görüşümü buradan paylaşmak isterim.

Bu sözlerle, günümüzde artık ideolojik tartışmaların değil, çalışmanın, üretmenin ve insanların yaşamına katkıda bulunmanın güç ve mutluluk kazandırdığını belirtmeye çalıştım. O nedenle günün gerisinde kalmamak zorundayız. Birkaç veriyi buraya not edersem, sanırım ne demek istediğim daha iyi anlaşılır:

• Dijital dünya, Exxon, Total, Shell, General Electric gibi dev enerji şirketlerini solladı. Pazar payına göre 2016’nın en büyük 5 firması: Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon ve Facebook.

• Türkiye’deki e-ticaret miktarı 2017 yılında bir önceki yıla göre ikiye katladı.

Yaşam hızla dijitalleşiyor. Dünyayı iyi okumak ve günceli yakalamak çok önemli. Günümüzde artık ne büyük ülke topraklarına, ne kalabalık nüfuslara, ne köklü tarihlere, ne de zengin doğal kaynaklara sahip olmak refah düzeyini yükselten güç değil. Kulağa basit geliyor ama o güç “insanların davranışlarında” gizli; bizim davranışlarımızda.

Değişimin gücünü görmek için bir adım daha ileri gidip birkaç örnek hatırlayalım: Motorlu taşıtın icadı ile atlı arabalar tarihe gömülmüştü. Yakın geçmişte süpermarketlerin icadı ile de bakkallar aynı sona maruz kaldı. İstemesek de. Şimdi dünyanın hızla dijitalleştiğinin altını çiziyoruz; peki sırada ne var? Eğer ilginizi çekiyorsa, geleceğe bakışınızı değiştirecek 15 dakikalık çarpıcı bir podcast’i buraya tıklayarak hemen dinlemeye başlayın. Önce tehlikenin farkına varacak, ardından kurtuluşun yegâne çaresini öğreneceksiniz.

Şükran ve iyi dileklerim

Yılbaşı, geçen yılı iyi değerlendirip gelecek yıl daha iyi adımlar atmak için yeni bakış açıları geliştirme zamanıdır. O nedenle, geçen yıla dair hissettiğimiz şükranı ve geleceğe dair iyi dileklerimizi sunmak için güzel bir fırsattır aynı zamanda. Kimimiz güzel sözlerle, kimimiz hediyeleşerek, kimimiz de kutlamalarla ifade ederiz şükran ve iyi dileklerimizi. Coşku ve yeni umutlarla dolar dünya böylece.

Online serüvenimde, aile ve iş hayatımda, sosyal uğraşlarımda, email grubumda, sosyal medyada ve blogumda benimle olduğunuz için hepinize müteşekkirim.

2018’e yeni umutlarla giriyoruz. Bilim ve sanata daha çok değer verdiğimiz, güzel yaşamayı yücelttiğimiz bir yıl olsun. Yüzünüzden tebessüm, gönlünüzden sevgi, dünyanızdan iyilikler eksik olmasın!

Yeni yılınız kutlu olsun.

Çay Benim Çeşme Benim (Korkuteli / Antalya Yöresi).

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz