AB Projeleri

Gönüllü Gençler İçin Avrupa Fırsatları

Konuşmacı olarak katıldığım “Gençler Sivil Toplumla El Ele” konulu etkinlikten izlenimler ve gençliğe yönelik AB fırsatları.

29 Şubat Pazartesi günü Akdeniz Üniversitesinde düzenlenen “Gençler Sivil Toplumla El Ele” konulu etkinlikte “Gençlik ve Gönüllülük Çalışmalarına Yönelik AB Fırsatları” konulu bir konuşma yaptım. Konuşmamda Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) programının tanıtımına da yer verdim. AGH programıyla ilgili ayrıntılı bilgiler aktardığım yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gençlerde gönüllülük ve sivil toplum çalışmalarına ilişkin farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinlik öncesinde attığım tweet’te “gençlerimizin, yaşamı yalnızca kazanma ve hayatta kalma mücadelesinden ibaret gibi algılamaması gerektiğini” vurgulamıştım. Böyle bir vurguya gerek duydum, zira günümüz mekanizmaları gençlerimizi daha çok kazanmak ve elde etmek için çalışmalara yöneltirken, gönüllü uğraşlarla ve insani değerleri yaşayarak mutlu olmayı ihmal etmek durumunda bırakabiliyor.

Oysa birçoğumuz, kendimize ve çevremize en çok kazanım sağlayan faaliyetlerimizin gönüllü katıldıklarımız olduğunu biliyoruz. En mutluluk verici olanların da. Birçok becerimizi sivil toplum kuruluşlarında öğrenip geliştiriyoruz. Çoğu kez, ancak yaşandıktan sonra anlamının ve hazzının farkına varılabiliyor gönüllülüğün. Gönüllü çalışmaları genellikle bunlara imkân sağlayan sivil hareketler sayesinde, onlar da toplumun kültürel alışkanlıkları ve gelenekleriyle mümkün olabilmektedir.

Avrupa Birliği, uyguladığı hibe programlarıyla gönüllülüğü özellikle teşvik etmekte ve desteklemektedir. Eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programı olan Erasmus+ ile gençler yanısıra yaş sınırı olmadan gençlik çalışmaları ve sosyal sorumluluk çalışmaları yapanlara Avrupa’da öğrenme ve uluslararası işbirliği yapma fırsatları sunmaktadır. Bu programlarla, yeni kültürler ile farklı uygulamaları yerinde tanıma ve öğrenmeye, ayrıca gönüllülük konusunda gençlerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanmaktadır. Erasmus+ gençlik programı alt başlıklarının ne kadar çeşitlilik arzettiğini Ulusal Ajansın Gençlik Programları sayfasından buraya tıklayarak görebilirsiniz. Ayrıca proje hazırlama ve yaygın eğitim alanında deneyim kazanmayı isterseniz buraya tıklayarak duyurusu yapılan ücretsiz eğitimlere, yurtdışı eğitim ve seminerlere başvurabilirsiniz.

Bu bilgilerden Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ gibi sosyal medya çevrelerinizi de haberdar etmek isterseniz, lütfen aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak beğenin, paylaşın ve yorumlayın!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz