Çekim Teknikleri & İpuçları

BOKEH Nedir, Nasıl Yapılır? Bokeh İçin En İyi Lensler

Fotoğraflarınızda bokeh etkisi yaratarak sıradan bir görüntüye nasıl sanat eseri havası verilebileceğini keşfedin.

Arka planı bulanık ve sadece konunun net olduğu fotoğraflar her fotoğrafseverin ilgisini çeker. Bu tür fotoğrafların birçoğunda bulanık alanlara yakından bakarsanız, görüntüdeki parıltıların genellikle pul pul serpiştirilmiş gibi, olduğundan büyük hayali ışık parçacıkları haline gelerek dizilişlerini görürsünüz. İşte kamera lenslerinin renk ve dokunun pürüzsüz ve güzel biçimde geçişini oluşturduğu bu tür bulanıklaşmaya fotografide “bokeh” veya “bokeh etkisi” (bokeh efekti) deniyor.

Bokeh nedir?

Japonca kökenli “bokeh” sözcüğü “bulanık, puslu” gibi anlamlara gelir. Aşağıdaki fotoğrafta ön ve arka plandaki çiçeklerin nasıl güzel bir bokehe dönüştüğünü görüyorsunuz. Dikkat ederseniz, bokeh etkisi sıradan bulanıklık değil, bulanıklığın üstünde duran kamera merceği tarafından oluşturulan şekillere verilen ad.

Josie by Lisa Holloway on 500px.com

Josie by Lisa Holloway on 500px.com

Fotoğraflarınıza sanat eseri havası vermenin en kolay ve kısa yolu bu tür bir etki yaratarak bokeh elde etmektir. Bokeh etkisi, fotoğraflara yumuşak bir görünüm ve hayalmiş gibi bir duygu katar. Arka plandaki nesneleri belirsiz bir hale getirerek dikkatin dağılmasını önler. En önemlisi, fotoğrafa derinlik ve güzellik katar.

Bokeh nasıl elde edilir?

Bokeh etkisi elde etmek için üç şeye ihtiyacınız var. Doğru bir lens, doğru kamera ayarları ve doğru mesafe.

1. Doğru lens

Bokeh etkisi yaratabilmek için en elverişli lensler, diyaframı çok genişleyebilen hızlı lenslerdir. F/2.8 veya daha geniş diyafram açıklığı veren bir lensle şaşırtıcı güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Eğer bu düzeyde hızlı bir lensiniz yok fakat elinizde örneğin en fazla f/3.5 veya daha dar diyafram açıklığı veren bir lens varsa, kamera ayarlarınızı ve konuya olan mesafenizi kullanarak yine de bokeh etkisi elde edebilirsiniz.

Surrender by Jessica Drossin on 500px.com

Surrender by Jessica Drossin on 500px.com

Prime lensler genellikle zum lenslerden daha iyi bokeh yaratırlar; ancak prime lensiniz yoksa, zum lensinizle mümkün olduğu kadar konunuza yakın bir mesafeden çekim yapın. Lensler hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın (yakında).

2. Doğru kamera ayarları

DSLR kameraların birçoğunda Diyafram Öncelikli (Av) olarak adlandırılan çekim modu yeralır. Bu çekim modunda kameranız diyafram değerini istediğiniz şekilde sizin değiştirmenize izin verir ve diğer ayarları seçiminizle eşleşecek şekilde kendisi otomatik değiştirir. Bokeh etkisi elde etmek için Diyafram Öncelikli Çekim Modunu (Av) seçin ve lensinizin f/ değerini gelebildiği en küçük rakama getirin. Böylece lensinizi en geniş diyafram açıklığına kadar açmış olursunuz ve bu durumda sensöre bir anda daha fazla ışık girmesi mümkün olur. Bu aynı zamanda güzel bir bokeh etkisi elde etmek için ihtiyacınız olan daha sığ bir alan derinliği anlamına gelir. Kamera Çekim Modları hakkında hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

blue spring by Anke Kneifel on 500px.com

Blue Spring by Anke Kneifel on 500px.com

Az alan derinliği, yukarıdaki fotoğraftaki gibi netlediğiniz çiçek tomurcuklarının ön ve arka planında kalan damlacıkların ışık tanecikleri gibi parlamaları anlamına gelir.

Alan derinliği nedir?

Bir fotoğrafta, ön plan, orta alan ve arka plan olmak üzere aslında arka arkaya üç katmanın görüntüsü bulunur. Alan derinliği fotoğrafta bu katmanlardan ne kadarının net görüntülendiğine ve fotoğrafa bakan kişinin ne kadar derinlikte bir alanı net görebildiğine işaret eder. Fazla alan derinliği olan bir fotoğrafta ön plandan arka plana kadar her şeyi net bir şekilde görebilirsiniz. Sığ bir alan derinliği olan fotoğrafta ise, tam aksine yalnızca konu nettir, ön plan ve arka plan odak dışı kalmıştır. Bokeh elde edebilmeniz için sığ bir alan derinliği gerekir ve geniş diyafram açıklığı sunan mercekler bunun için uygundurlar. Diyafram ne kadar geniş olursa, sonuç o kadar iyi olur. Alan derinliği konusunda daha geniş bilgi için buraya tıklayın.

3. Doğru uzaklık

Lensiniz ve kamera ayarlarınız tam istenildiği gibi olsa bile iyi bir bokeh elde etmeniz konuyla kameranız ve konuyla arkaplan arasındaki mesafeye bağlıdır. Öncelikle konuya mümkün olduğunca yaklaştığınızdan emin olun. Ayrıca, konuyu mümkün olduğunca arka plandan uzak tutmaya çalışın. Bu mesafeleri ayarlayabilirseniz çok iyi bokeh etkisi elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.

Parmağınızla bir deneme yapın

Mesafenin bulanıklığa etkisini akılda tutmak için parmağınızla bir deney yapabilirsiniz. Bunun için bir gözünüzü kapayarak diğerinin önüne işaret parmağınızı getirin. Parmağınızı gözünüze yaklaştırarak bakışınızı parmağınıza odakladığınızda arka planda —uzak mesafede— kalan nesnelerin bulanıklaştığını göreceksiniz. Bu örnekten hareketle kameranızla bokeh oluşturmak için konuya yaklaşmanız gerektiğini hatırlayabilirsiniz.

sick fearless bastard by Ivo Berg on 500px.com

Sick Fearless Bastard by Ivo Berg on 500px.com

İnternet fotoğraf sitelerinde yukarıdaki gibi şaşırtıcı bokeh örnekleri görebilirsiniz.

Bokeh için en iyi lensler

Güçlü bokeh etkisi yaratmada hızlı lenslerin (f/2.8 veya daha geniş) önemi büyük. Aşağıda hem fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşıyacak olan ve hem de mükemmel bokeh etkisi elde etmenize yarayacak 2018’in en çok beğenilen lenslerini görebilirsiniz. İstediğinize tıklayarak lensleri fiyatlarıyla birlikte Amazon’da (Türkçe seçenek mevcut) inceleyebilir ve ücretsiz kargo ile Türkiye’deki adresinize sipariş verebilirsiniz. Bunun  için amazon.de adresine gittiğinizde aşağıdaki görseldeki gibi ‘Türkçe’yi seçin.

Not: Amazon Global ile siparişler Türkiye dahil 75’ten fazla ülkeye gümrük vb. işlemler tamamlanmış olarak gönderilebilmektedir.

Tekrar görüşünceye dek: Fotoğraf çekmeye devam edin!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz