AB Projeleri

Avrupa Birliği Projelerinin 3 Temel Aşaması

Avrupa Birliği Projeleri

Avrupa Birliği hibe programlarından yararlanarak çokuluslu AB projeleri uygulamada başarılması gereken temel aşamaları öğrenin!

Avrupa Birliği’nin genişlemesi, müzakere başlıkları altında belirlenen AB gerekliliklerinin aday ülkeler tarafından karşılanması ve birliğe katılımlarıyla mümkün olmaktadır. Avrupa Birliği, dünyadaki diğer örgütlerden farklı olarak yalnızca bu katılım gerekliliklerini belirlemekle kalmayıp, aynı zamanda aday ülkelere, üyelik statüsü kazanabilmeleri için mali destek de sağlar. Belirli programlar aracılığıyla kullandırılan bu mali yardımlar, aday ülkelerin, birliğin politikalarına ve standartlarına uyum sağlamasına katkıda bulunur.

Avrupa Birliği (AB) üyeliğine aday ülke statüsünde bulunan Türkiye, AB desteğinin en büyük yararlanıcılarından biri durumundadır. Bu desteklerin büyük bölümü yerel düzeyde uygulanan projeler için tahsis edilen hibeler aracılığıyla gerçekleşmektedir.

Avrupa Birliği Hibe Programları

Ülkemizin yararlandığı Avrupa Birliği hibe programları, vatandaşlarımız için daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak maksadıyla yerel düzeydeki kurum ve kuruluşlara uygulamayı taahhüt ettikleri projeler karşılığında kullandırılır.

Bu hibe programlarının en kapsamlı olanı Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-accession Assistance – IPA) olarak bilinen, ülkemizin Avrupa Birliği ile mali işbirliği çerçevesinde yararlandığı ana finansal destek aracıdır.

Türkiye ayrıca, Avrupa Birliği politikalarının uygulama araçlarından biri olan ve üye devletler arasında işbirliğini teşvik ederek AB politikalarının hedeflerine ulaşmasını amaçlayan diğer AB programlarından da yararlanmaktadır.

Avrupa Birliği Projeleri

Ülkemizin kullandığı AB hibe programlarından yerel düzeyde vatandaşlar, işletmeler, kamu ve sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, genel politika ve strateji öncelikleri doğrultusunda hazırladıkları projeler aracılığıyla yararlanabilmektedirler. Söz konusu programlar ülkeler arası işbirliğinin geliştirilmesini amaçladığından dolayı, Avrupa Birliği projeleri genellikle farklı ülkelerden ortaklarla birlikte yürütülmektedir.

Yürütülen buy projeler sayesinde belirli tematik önceliklerde toplumda önemli dönüşüm yaşanmaya başlandı. AB hibe programlarıyla yerel düzeyde uygulanan projelerin sağladığı somut faydalara göz atmak isterseniz, Avrupa Birliği Bakanlığının “100 Konuda Avrupa Birliği’nin Günlük Hayatımıza Etkileri” isimli yayınını hemen indirebilirsiniz.

Avrupa Birliği Projelerinin 3 Aşaması

Avrupa Birliği hibe programlarından yararlanarak çokuluslu projeler uygulamayı düşünüyorsanız, öncelikle bu yazıda değindiğim temel bilgiyi edinmenizde yarar var.

Bir fikriniz, yatırımınız veya işleyen bir sisteminiz var ve bunu projelendirip Avrupa Birliği Hibe Programlarından birine sunarak projenize kaynak temin etmek isteyebilirsiniz.

AB hibe programlarından yararlanarak projeleri sonuçlandırabilmek için özellikle 3 aşamayı yerine getirmede başarılı olmak zorunludur.

1- Proje Hazırlama

1. aşama, güçlü bir proje hazırlayabilmektir. Proje hazırlama aşaması, sizi öngörülen hedefe ulaştıracak zamanın, faaliyetlerin ve bütçenin planlanmasını içerir. Bu yönüyle projenizin, özgün ve kaliteli içeriğiyle diğer başvurular arasında farkını ortaya koyabilmesi önemlidir.

2- Finansman Temini (Hibe Başvurusunda Bulunma)

2. aşama, hazırladığınız projeye finansman temin etmek amacıyla hibe başvurusunda bulunmaktır. Bunun için farklı kuralları olan çeşitli programlar mevcuttur. Hibe başvurusu, hibenin kullanılması ile yerine getirilecek proje faaliyetlerine dair bir taahhüt niteliği taşır.

Hibe başvuru formunda genellikle projenin tüm detaylarıyla tanımlanır. Projenin hazırlanmasına neden olan sorunlardan, bu sorunlara hangi düzeyde çözüm bulunacağı, projenin hedef grubu ve sürdürülebilirliğinin nasıl sağlanacağına kadar her ayrıntıda açıklamalara yer verilir.

3- Faaliyetleri Uygulama

3. aşama, elde edilen finansman ile planlanan faaliyetleri yürütmek; bir diğer ifadeyle, program kurallarına göre projenizi uygulamaktır.

Bir projeyi hayata geçirebilmenin koşulu finansman temin edebilmektir. Finansman ihtiyacını karşılamak üzere bir tüzel kişilik adına uluslararası ya da ulusal hibe programlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak hibe temini için başvuru formlarını doldurma işlemi, “projenin hazırlanma” aşaması tamamlandıktan sonra yapılmalıdır.

Burada sıraladığım her 3 aşamayı başarıyla sonuçlandırabilmek, ancak bu alanlarda iyi eğitim almakla mümkündür. Bu eğitimlerin neler olduğunu öğrenmek için buraya tıklayın.

AB Projeleri ile ilgili paylaşımlarımı buraya tıklayarak Baki Karaçay ile AB Projeleri Facebook sayfamdan da takip edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz