AB Projeleri

AB Proje Başvuruları İçin ECAS (AB Girişi) Kaydı Nasıl Yapılır, PIC Numarası Nasıl Alınır?

PIC Numarası Nasıl Alınır

Erasmus Plus ve Ufuk 2020 gibi Avrupa Birliği hibe programlarına proje başvurusunda bulunmak için Avrupa Komisyonunun yeni web bilgi sistemini kullanmaya, bunun için bireysel kayıt EU Login’den sonra kuruluş kaydı yaparak OID ve PIC numarası almaya ihtiyacınız var.

Yerel düzeyde faaliyet gösteren kurum/kuruluşlarımız, 2014 – 2020 döneminde “Erasmus Plus”, “Ufuk 2020” ve “Yaratıcı Avrupa” gibi başlıklarla bilinen Avrupa Birliği Topluluk Programlarına proje başvurularını yalnızca elektronik ortamda yapılabilmektedir. Bu nedenle, sözkonusu hibe programlarından yararlanmak isteyen kurum/kuruluşların, öncelikle “Avrupa Komisyonu Katılımcı Portalına” elektronik kayıt yapmaları zorunlu hale gelmiştir.

Tüm yaşam döngüleri boyunca teklif ve projelerinizin elektronik yönetimine giriş noktanız ve ilgili hizmetlere ev sahipliği yapan yer artık Avrupa Komisyonunun bu portalı olacaktır.

Güncelleme

2020’de ECAS ve PIC yerini alan EU Login ve OID konusunda yeni yazı ve rehberler:

Avrupa Komisyonunun web bilgi sistemi, daha kullanıcı dostu hale getirilerek yeniden tasarlandı ve 2019 yılı Ekim ayında yeni bir platformda hizmete sunuldu. Bu kapsamda yapılan değişiklikler ile yeni sistemde bireysel kayıt ve kuruluş kaydı adımlarını görseller eşliğinde anlatan güncel yazı ve rehberlere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

ECAS ve PIC Numarası Yerine EU Login ve OID (2020)

  1. Önceki ana kimlik doğrulama hizmeti olan ECAS’ın yerini yeni platformda “EU Login” (AB Girişi) aldı. AB Girişi / EU Login (Önceki ECAS) Kaydı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımda yeralan AB Girişine kaydolma, oturum açma ve şifre yenileme konularında adım adım Türkçe rehberden hemen yararlanabilirsiniz.

AB Girişi / EU Login (Önceki ECAS) Kaydı Nasıl Yapılır?

  1. Ulusal Ajans tarafından yönetilen Erasmus+ projelerine başvuru yapmak isteyen kuruluşların daha önceki Katılımcı Kimlik Kodu (PIC) yerine yeni sistemde kayıtlarını yaparak Organizasyon Kimliği (Organisation ID – OID) almaları gerekiyor. Bu işlemin nasıl yapılacağını OID (Önceki PIC) Nasıl Alınır? Kuruluş Kaydı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımda ekran görüntüleri eşliğinde adım adım kolayca öğrenebilirsiniz!

Organizasyon ID (Önceki PIC) Nasıl Alınır? Kuruluş Kaydı Nasıl Yapılır?

ECAS, URF ve PIC kafanızı karıştırmasın

Kayıt süreci biraz kafa karıştırıcı görünmesine rağmen, buradaki açıklamaları ve 2 adımı izleyerek kolaylıkla sonuca ulaşabilirsiniz.

Portalın hizmetlerine erişim için ilk önce bir ECAS hesabı yaratmanız ve bununla giriş yapmanız gerekiyor.

Proje başvurusunda bulunmak için ise (girişten sonra) URF kaydını yaparak kurumunuza özgü 9 (dokuz) haneli bir PIC numarası (Katılımcı Kimlik Kodu) almanız zorunlu. PIC numarası almak URF kaydı yapmakla aynı şey.

PIC numarası nedir? Nasıl alınır?

Avrupa Komisyonu tarafından kurum/kuruluşunuzun bilgilerinin doğrulanması için kullanılan 9 basamaklı özgün bir tanımlayıcı numaradır. Genellikle gerekli kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra en geç 48 saat içinde kullanıma açılmaktadır. PIC numarası olmadan hibe veya ortaklık başvurusunda bulunmak mümkün değil. PIC numarası, başvuru süreci dahil, yararlandırıcı kuruluşlar ile yararlanıcı kurum/kuruluşlar arasında yapılacak tüm iletişimlerde kullanılmaktadır. PIC numarası alma işlemine başlamadan önce kurumuzun daha önce bir PIC numarası alıp almadığını buraya tıklayarak sorgulayabilirsiniz.

PIC numarası almak için şu 2 adımı izlenmeniz yeterli.

1. adım: ECAS kaydı

Avrupa Komisyonu Kimlik Tanımlama Sistemine (ECAS / European Commission Authentication Service) kayıt.

ECAS nedir?

ECAS, Avrupa Komisyonu Kimlik Tanımlama Sisteminin kısa adıdır. PIC alma işleminden önce ilk adımda ECAS kaydınızı yaparak bir ECAS hesabı edinmeniz gerekir.

ECAS’a kayıt, bu siteme giriş için bir kullanıcı adı ve şifre belirleme işlemidir. Aldığınız kullanıcı adı ve şifre ile Komisyonun geniş bir yelpazede sunduğu online bilgi sistemine giriş imkânı elde edersiniz. Bir kez giriş (login) yaptığınızda tarayıcınız açık kaldığı sürece, kendinizi yeniden tanıtmaya gerek olmadan istediğiniz tüm servislere giriş yapabilirsiniz. Buraya tıklayarak ECAS Kayıt Sayfasına erişebilirsiniz.

Not: Kaydınızı gerçekleştirdikten sonra email adresinizi kontrol edin. En geç 10 dakika içinde gelecek mesajdaki linke, 90 dakika içinde tıklayarak hesabınızı aktifleştirmeniz gerekir.

2. adım: URF kaydı

Avrupa Komisyonu Katılımcı Portalı Tek Kayıt Sistemine (URF / Unique Registration Facility) kayıt.

ECAS kullanıcı adı ve şifrenizi aldıktan sonra Avrupa Komisyonunun sunduğu bilgilere ve URF’ye erişiminiz açılır. PIC numarası almak için buraya tıklayarak URF kayıt sayfasına ulaşabilirsiniz. PIC numaraları Tek Kayıt Sistemi (URF) üzerinden yönetilir. Burada istenen alanlara kurumsal bilgilerinizi doldurma işlemini tamamladıktan sonra kaydınız gerçekleşecek ve son sayfada kurumunuza özgü dokuz haneli bir PIC numarası (Katılımcı Kimlik Kodu) verilecektir.

PIC numaranızı kaydedin

Proje başvurusunda bulunacağınız zaman PIC numarasını aldıktan sonra Tüzel Kişilik Formu (Yasal Temsilcinin bildirilmesi) ve Finansal Tanımlama Formunun doldurularak taratılıp sisteme yüklenmesi gerekir. Proje toplam hibesi 60.000 Euro’yu aşması durumunda finansal kapasite analizi için ilave belgeler yüklenmesi gerekebilir.

PIC numarasını bir kez aldıktan sonra buna bağlı kurumsal bilgileri ve dosyaları değiştirmeniz mümkün. Daha sonra bir hibe başvurusunda bulunacağınız zaman, elektronik başvuru formu üzerinde sizin ve ortaklarınızın kurumlarına ait bilgiler doğrudan her kurumun bu URF kayıtlarından gelir. Yani ECAS sistemi, gelecekteki tüm başvurularınız için, burada kaydetmiş olduğunuz kurumsal bilgileri kullanacaktır.

Erasmus+ Proje Başvurusu (2021) Nasıl Yapılır?

Kolaylık ve başarı dileklerimle.

Bu bilgileri yararlı bulduysanız, aşağıdaki renkli ikonlara tıklayarak Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ gibi sosyal medya çevrelerinizi haberdar edebilirsiniz!

Yazar Hakkında

Baki Karaçay (MPA)

iO Akademi'de Eğitmen, Danışman. 25 yılı aşkın süre profesyonel deneyim sahibi Kamu Yönetimi Uzmanı (YL) ve Mühendis / Antalya Valiliği AB Projeleri Koordinatörü (2009-2020). Avrupa Birliği Projeleri kitabının yazarı ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitmeni. Sosyal Psikoloji meraklısı. Fotoğraf gönüllüsü. Webmaster. Bağlama sanatçısı. Kayakçı, doğa yürüyüşçüsü.

Yorumunuzu Ekleyebilirsiniz

3 yorum

  • Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Size bir sorum olacak. Bizim okulun PIC no var. Bu numarayı eskiden bizde olan bir arkadaş almıştı. Aynı PIC ile yeni üyelik nasıl alınır ?

  • Merhabalar, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bir sorum olacak. İlk adımdaki kullanıcı adı, ad soyad, mail kısmına en yetkili kişi mi yazılacak okuldaki müdür gibi? Pic numarasını aldıktan sonra bilgiler güncellenebilir demiştiniz sonrasında bu mail adresi de güncellenebiliyor mu?